Basisondersteuning 

Op de Dr. M. van der Hoeveschool geven wij vorm en inhoud aan de basis- en extra ondersteuning. We zetten stevig in op een sterk pedagogisch- en didactisch klimaat. We handelen waar kan preventief en pro-actief en kijken wat helpt om de veerkracht en balans van kinderen en groepen te versterken en zo het welbevinden en de cognitieve ontwikkeling te stimuleren. Dit doen we op schoolniveau vanuit de basisondersteuning en in samenwerking met ketenpartners uit de regio (waaronder In de buurt 033, ABC, wijkteam, MetMaya).

Wij hanteren de landelijke norm voor basisondersteuning en we beschrijven onze ondersteuning op twee niveaus: basisondersteuning en extra ondersteuning. 

Onder basisondersteuning verstaan we: 

  • Basiskwaliteit, zoals door de inspectie van het onderwijs is vastgesteld. 
  • Handelings- en opbrengstgericht werken. 
  • De Dr. M. van der Hoeveschool heeft aanbod georganiseerd op ondersteuningsniveau 1; adaptief onderwijs in de klas door de groepsleerkracht, ondersteuningsniveau 2; lichte ondersteuning in de klas en ondersteuningsniveau 3; ondersteuning op school, waar nodig buiten de klas. 
  • De inzet van deskundigen en externe partners. 

Onder extra ondersteuning, verstaan we: 

Het aanbod dat de basisondersteuning overstijgt:   

  • Op onze school hebben we specialisten en specialismen in onze formatie die wij in kunnen zetten, te denken aan een logopediste, een rekenspecialist, weerbaarheidstrainingen, coachingstrajecten…
  • Extra ondersteuning en inzet van externe deskundigen binnen de muren van school vanuit individuele arrangementen, te denken aan Auris, Youke etc. 
  • Tijdelijke leerlingbegeleiding binnen school door externe ketenpartners na indicatie wijkteam en/of MetMaya, zoals begeleiding vanuit Kids. 
  • Extra ondersteuning bij externe ketenpartners zoals bijvoorbeeld nadere diagnostiek en behandeling ernstige dyslexie, logopedie, speltherapie, naschoolse dagbehandeling e.d.  

 We hebben onze basis- en extra ondersteuning in een infographic uitgewerkt, hiervoor verwijzen we naar: PDF ondersteuningsstructuur  

Ons Schoolondersteuningsplan (SOP) is uiteraard nauw verbonden met het ondersteuningsplan van Samenwerkingsverband de Eem.  Samenwerkingsverband de Eem zet zich in voor inclusiever onderwijs: alle kinderen, met of zonder extra ondersteuningsbehoefte, moeten zo veel mogelijk dicht bij huis onderwijs kunnen volgen. Dit wordt bereikt door: 

  • Versterking van het aanbod van een ononderbroken leerlijn en daarmee de mogelijkheid voor terugkeer naar het reguliere onderwijs vergroten. 
  • Samenwerking tussen onderwijs en zorg. 
  • Preventief en collectief werken aan ondersteuningsvragen, in plaats van individueel en curatief. 
  • Normaliseren en preventief handelen op verschillen in ontwikkeling en gedrag (wij zien het kind achter het gedrag). 
  • Investeren in een dekkend netwerk van voorzieningen op lokaal, regionaal en specialistisch niveau. 

Er is speciale aandacht voor jonge kinderen, thuiszitters, overgang PO-VO en samenwerking onderwijs-zorg. 

De Dr. M. van der Hoeveschool in Amersfoort onderschrijft haar werkwijze aan de hand van haar missie/ visie:

  • Welkom op de Van Der Hoeveschool. Je bent bij ons welkom en we vinden het belangrijk dat je met plezier naar onze school komt.
  • Wij willen een school zijn waarin jij je veilig voelt en nemen de tijd om jou te zien, te horen en te erkennen.
  • Je mag bij ons jezelf zijn. Weet dat wij vertrouwen in jou hebben.
  • We werken aan een duidelijke communicatie en heldere verwachtingen. Wij geloven erin dat iedereen het goed wil doen en we samen verantwoordelijk zijn. Samen zorgen we ervoor dat jij in verbinding met jezelf en je omgeving staat.

Dit doen we door voorspelbaar te zijn. Vanuit duidelijke grenzen krijg jij de ruimte om je optimaal te ontwikkelen, binnen onze veilige schoolomgeving. Ons onderwijs passen we, binnen de mogelijkheden van de groep, aan op jouw onderwijsbehoefte. We houden rekening met wie jij bent, wat jij kunt en we leren je rekening te houden met de ander. We investeren in een persoonlijke relatie en moedigen jou aan om zelf na te denken over wat en hoe jij wil leren (eigenaarschap). Als team stralen wij geborgenheid uit.

Dit zodat jij je zult ontwikkelen tot een zelfverzekerd, positief, krachtig en moedig mens, die een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Blijf jezelf, wees trots op jezelf en vertrouw op jezelf.

 

Kortom: De Dr. M. van der Hoeveschool probeert als SBO school op deze wijze  invulling te geven aan de ambitie van het SWV. 

Via deze link vindt u ook het schoolondersteuningsprofiel van ons samenwerkingsverband, SWV De Eem

onderwijs op maat

Contact

Dr. M. van der Hoeveschool
Ringweg Kruiskamp 106
3814 WT Amersfoort
033-4721580

Dislocatie:
Magelhaenstraat 74
3814 XP Amersfoort
e-mail:
administratie.vanderhoeve
                         @meerkring.nl

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden bij onze school, neem dan telefonisch contact op via telefoonnummer 033-4721580






 

Stichting

De Dr. M. van der Hoeveschool is aangesloten bij Meerkring, stichting voor primair onderwijs Amersfoort. Wil je werken in het basisonderwijs in Amersfoort, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring precies doet? Kijk dan op www.meerkring.nl

Lees verder