Het Expertisecentrum Jonge Kind biedt plaats aan kinderen (van 4 tot 7 jaar) van wie de onderwijsbehoeften nog niet helemaal duidelijk zijn. Door middel van observaties en onderzoeken gaan we op zoek naar deze behoeften. Veiligheid, zelfvertrouwen en zelfstandigheid zijn kernwaarden in alle groepen. Deze waarden zijn voorwaardelijk om te groeien en te ontwikkelen!
Na de kleuterperiode verwijzen we kinderen naar een voor hen best passende onderwijsplek.
Er zijn verschillende groepen met een verschillend aanbod:
SBO-groep
In deze groep worden leerlingen geplaatst waarbij de onderwijsbehoeften duidelijk zijn en bij wie de verwachting is dat zij binnen de school kunnen doorstromen. Het aanbod is passend. De verwachting is om aan het einde van de kleuterperiode de overstap naar groep 3 te maken. Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO nodig.
JK-groepen
We hebben 2 JK-groepen. In deze groepen plaatsen we kinderen van wie de onderwijsbehoeften nog onduidelijk zijn. We werken aan de hand van thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Aan het eind van de kleuterperiode (of eerder) brengen wij, in overleg met het Samenwerkingsverband, een bindend advies uit over welke onderwijsplek het best passend is. Er is een toelaatbaarheidsverklaring JK nodig. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.
OZA-groep gedrag
In deze groep wordt onderwijs en zorg samen met Youké (jeugdzorg) vormgegeven. De combinatie van speciaal basisonderwijs en jeugdzorg heeft als doel de gedragsproblemen van kinderen te verminderen, zodat de kinderen zich kunnen ontwikkelen.
Ook ouders/verzorgers worden begeleid om de gedragsproblemen, die zowel thuis als op school voorkomen, in een vroeg stadium om te buigen. Na plaatsing in de behandelgroep brengen wij, in overleg met het Samenwerkingsverband, een bindend advies uit over welke onderwijsplek het best passend is.
De duur van plaatsing is in principe 1 jaar. Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO-OZA nodig. Daarnaast is een zorgbeschikking van de gemeente nodig, te verkrijgen via het wijkteam. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.
OZA-groep
Ook in deze groep wordt onderwijs en zorg vanuit Youké (jeugdzorg) vormgegeven. De stap om volledig naar school te gaan is nog te groot voor deze kinderen. Zij starten met twee dagdelen school en de rest van de dagen zijn zij nog bij Youké (dagbehandeling). Als het goed gaat, worden de schooldagen in overleg uitgebreid. Kinderen stromen uit wanneer duidelijk is wat de onderwijsbehoeften zijn en/of wanneer kinderen toe zijn aan volledig onderwijs. Ons advies is, na overleg met het Samenwerkingsverband, bindend.
Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO-OZA nodig. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.